The issue of «Food Waste» in Kazakhstan
Тайжанова Асия Адилхановна ученица Назарбаев Интеллектуальной Школы г. Актобе, Казахстан, Актюбинская область |
Assiya Tayzhanova
The issue of «Food Waste» and its impacts on environment
How to tackle the issue of «Food Waste» in Kazakhstan?
3261 words
Authenticity Declaration
I declare that the work in this research project is my own and is authentic. All resources and sources are acknowledged and cited, where sources and resources of other people have been used.
Acknowledgment
I would like to express special gratitude to my teacher Kaziyev B. K, who provided me with complete guidance and support throughout the project work by giving recommendations on how to improve certain parts of the paper.
I would also like to thank my elder sister Khusayin Aigerim for providing me with appropriate guidance about unknown scientific terms and explaining the process in detail. In addition, there were some difficulties and uncertainties during work on project, therefore, this is an excellent opportunity to thank my classmates Zhaksylyk Kamila and Bishekenova Aruzhan for giving peer-review and being able to completely answer all the questions.
Abstract
This paper focuses on the issue of food waste and aims to identify the main reasons of its occurrence, also find possible solutions, which could be implicated in Kazakhstan. Consequently, in order to reach the aims, mixed methods of data collection was used and with regards to it, the research clarified main causes such as improper storage, low rate of awareness and excessive buying, which have consequences including climate change, greenhouse gas emissions and loss of biodiversity due to increased demand to natural resources. However, because food is bio-degradable, there are solutions such as raising awareness, starting campaigns and encouraging citizens to avoid throwing leftovers.
Бұл мақала тамақ қалдықтары мәселесіне арналған және оның пайда болуының негізгі себептерін анықтауға, сондай-ақ Қазақстанда қолданылуға келетін ықтимал шешімдерді іздеуге бағытталған. Демек, алға қойылған мақсаттарға жету үшін деректерді жинаудың аралас әдісі қолданылды және климаттың өзгеруі, парниктік газдар шығарымы және табиғи ресурстарға сұраныстың артуына байланысты биоәртүрліліктің жоғалуы сияқты салдарының болуына дұрыс емес сақтау, хабардарлықтың төмендігі және шамадан тыс сатып алу сияқты негізгі себептер анықталды. Алайда, азық-түлік биологиялық ыдырауға бейім болғандықтан, хабардарлықты арттыру, науқандарды бастау және азаматтарды қалдықтарды тастамауға ынталандыру сияқты шешімдер бар.
Данная статья посвящена проблеме пищевых отходов и направлена на выявление основных причин возникновения, а также на поиск возможных решений, которые будут использованы в Казахстане. Следовательно, для достижения поставленных целей был использован смешанный метод сбора данных, и в связи с этим были выяснены основные причины, такие как неправильное хранение, низкий уровень осведомленности и чрезмерные покупки, которые имеют последствия, включая изменение климата, выбросы парниковых газов и потерю биоразнообразия из-за возросшего спроса на природные ресурсы. Однако, поскольку продукты питания поддаются биологическому разложению, существуют такие решения, как повышение осведомленности, начало кампаний и поощрение граждан избегать выбрасывания остатков.
Key Words: food waste, excessive buying, household waste, greenhouse effect, leftovers.
- 7026 просмотров